Шестдесет и трима руски военнослужещи са загинали при ракетен удар от

...
Шестдесет и трима руски военнослужещи са загинали при ракетен удар от
Коментари Харесай

Русия призна за 63 жертви в Макеевка

" Шестдесет и трима съветски военнослужещи са загинали при ракетен удар от страна на украинските въоръжени сили по град Макиевка в ДНР. "

Това заяви съветското министерство на защитата на 2 януари следобяд, повече от 12 часа откакто украинските военни оповестиха за офанзивата. Руското министерство на защитата призна, че украинските въоръжени сили са нанесли удари по обект на съветските въоръжени сили в град Макиевка от ракетни установки HIMARS. Украинската страна твърди обаче за стотици починали и ранени.

Първоначално думата " мобилизирани " беше част от отчета на Министерството на защитата, само че по-късно споменаването на мобилизираните изчезва, видя съветската редакция на BBC.

И двете страни във войната насилствено признават за жертвите, които са дали. Особено това важи за съветското Министерство на защитата, което не е потвърждавало от пролетта загубите си.

Тази информация, въпреки и дадена със забавяне и внезапно, подсказва, че случилото се в Макеевка е извънреден епизод от войната на Русия в Украйна. Руските държавни телевизия на са споменавали споменавала за случилото се в Макеевка в своите военни репортажи.

Голяма част от Донецка област е под контрола на проруските сили от 2014 година, когато подкрепяните от Русия сепаратисти я оповестиха за " Донецка национална република ". Регионът бе анексиран от Русия през 2022 година след подправен референдум.

В новогодишната нощ в Макеевка, Донецка област на Украйна, е обстрелвана сградата на професионално учебно заведение, в което са настанени съветски мобилизирани. На идващия ден локалните проруски управляващи оповестяват единствено за към 15 ранени, но руските " патриотични " блогъри пишат, че нещата може да са доста по-лоши.

Ударът по постройката в Макиевка наподобява е бил нанесен тъкмо сега, когато съветската телевизия излъчва новогодишното приветствие на президента Путин, във видео на фона на бойци.

В обществените мрежи се популяризира видеозапис на първите минути след офанзивата с HIMARS на украинските въоръжени сили, за която се твърди, че е ориентирана към местоположението на мобилизирани бойци в Макиевка. Видеото демонстрира, че сградата на професионалното учебно заведение е изцяло разрушена.

Украинските медии настояват, че са убити към 300 души.

Ако тези данни са правилни, то това може да се нарече една от най-смъртоносните атаки на украинската войска по време на войната, разпалена от Русия.

Руските патриотични военни блогъри активно разискват известията за огромния брой починали при удара по мобилизационната база в Макеевка.

От една страна, те се пробват да омаловажат мащаба на случая, само че от друга, показват отвращение от дейностите на командването, което е настанило личния състав в тази постройка, която, съгласно някои изказвания, е била употребена и като склад за боеприпаси). В някои от украинските канали при съобщаване на случая се загатва още веднъж и пушене на нерегламентирано за това място, което подсказва, че може да е имало с изключение на удар и експлозия.

По непотвърдена информация там са били настанени мобилизирани от Саратовска област. По други данни е от Самарска област. Губернаторът на Самарска област Дмитрий Азаров удостовери, че измежду съветските военнослужещи, починали при обстрела на град Макеевка край Донецк, има поданици на този съветски район. Изявлението на Азаров е обявено от районното издание 63.RU.

Що се отнася до цифрата от 600 починали и ранени, която в началото беше посочена в украинските телеграмни канали, това е " украинска дезинформация ", твърди МИГ Русия.

Руският ефирен журналист Андрей Медведев пише в канала си в Telegram: " След 10 месеца война е рисково и незаконно да считаме врага за простак, който нищо не вижда. Разполагането на персоналния състав на всички места, в здания, вместо в убежища, е директна помощ за врага. " И пита за какво е взето решение за такова разполагане и упорства за най-тежките заключения от обстановката в Макеевка.

Друг известен боен блогър, " Владлен Татарски ", отбелязва сопнато: " Трагедиите с десетки починали не учат тези идиоти с дипломи от военни учебни заведения и академии. " Други коментатори пишат за нещастието в Макеевка, която е закононарушение, само че не и украинско, и бедствие резултат от чудовищна непросветеност.

Около обяд на 2 януари ударът по постройка в Макиевка беше коментиран и от някогашния полеви командир на самопровъзгласилата се ДНР Игор Гиркин (Стрелков), който Украйна счита за боен нарушител, а Нидерландия упреква в тази ситуация с злополуката на пътническия аероплан " Боинг " край Донецк.

Според него " обектът, в който се е намирало подразделението N, състоящо се най-вече от мобилизирани съветски жители, е бил съвсем изцяло погубен в следствие на детонацията на въоръжение, съхранявано в същата постройка. Унищожена е и съвсем цялата военна техника, която стои наоколо до постройката без да е имала и ни минимален симптом на камуфлаж.

По-късно Гиркин още веднъж написа: " Все още няма дефинитивни данни за броя на жертвите, защото доста хора все още се водят за изчезнали (останали под развалините). " Във всеки случай броят на починалите и ранените е стотици (има приблизителни числа от " 200 ", но няма да ги съобщя) ", твърди той.

В новогодишната нощ и през нощта на 2 януари съветската войска също продължи да нанася въздушни удари по Киев и други украински градове, както и по енергийната инфраструктура на Украйна, в това число с потреблението на ирански безпилотни самолети камикадзе.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР